Wanneer?
21/09/2018 vanaf 12:00 - 01/03/2019 (events-tit-to) 23:59

Terug naar het overzicht

Ik wil gezien worden!

Op vrijdag 21 september starten wij met onze fluoactie. 

Het nut van een fluovestje in cijfers

(Bron VAB)

De wetgevingen omtrent fluovestjes komen niet zomaar uit de lucht gevallen. Enkele eenvoudige cijfers tonen aan waarom een fluovestje LEVENSNOODZAKELIJK is!

Bij het dragen van donker gekleurde kleding wordt u pas opgemerkt in de lichten van aankomend verkeer op een afstand van 20m. Dit is niet alleen beangstigend, maar ook levensbedreigend! Deze afstand is gemeten bij optimale omstandigheden (weersomstandigheden, maar ook alertheid en optimaal zicht van de bestuurder), bij minder ideale omstandigheden wordt deze afstand alleen maar groter.

Bij droge weersomstandigheden/wegdek heeft een gewone personenwagen die rijdt met een snelheid van 50km/u al 34,90 meter nodig om te stoppen (bij een normale reactiesnelheid van 1 seconde en normale slijtage van de banden).

Dus zelfs in de meest ideale omstandigheden, komt eender welke bestuurder rijdend aan een snelheid van amper 50 km/u, minstens 14,90 meter tekort om tijdig te stoppen!!!

Maar ook als u licht gekleurde kleding draagt geeft u een bestuurder niet de nodige mogelijkheid uw op te merken en te stoppen. U wordt opgemerkt op een afstand van 50m (opnieuw in dezelfde optimale omstandigheden als bovenstaand voorbeeld). Vanaf een snelheid van 70km/u is ook dit niet voldoende, laat staan als het regent, mistig is, ...

Enkel indien u een fluovestje draagt, geeft u bestuurders de kans tijdig te stoppen. Dit dankzij een verhoogde zichtbaarheid van 600 (zeshonderd!!) procent! U (de reflecterende strepen van het fluojasje) wordt namelijk reeds opgemerkt op een afstand van 120meter!